Jak na správné mytí vlasů

Že je to hračka? Na tom se přece nedá nic zkazit. Tyto názory kolem sebe slýcháme často a přesto je právě mytí vlasů součástí péče o vlasy, u které řada z nás dělá chyby. Chyby, které vlasy poškozují, namáhají a zároveň dráždí pokožku hlavy. Zaměřili jsme se na několik základních pravidel, které se vyplatí při mytí vlasů dodržovat.


1. Rovnou pod vodu? Ne!

Před samotným mytím je důležité vlasy důkladně rozčesat. Jedině kvalitním kartáčem odstraníte zbytky vlasového stylingu a připravíte vlasy na mytí. Pokud se trápíte se zacuchanými vlasy, můžete do délek aplikovat vyživující olej nebo sprej, který usnadní práci.


2. Teplota vody hraje svou roli

Před šamponováním je důležité vlasy důkladně namočit. Teplota vody hraje v mytí zásadní roli. Příliš horká voda přispívá nejen k rychlému vymytí studených odstínů, ale také napomáhá k tvorbě lupů a vlasového mazu. Studená voda naopak nedokáže důkladně rozpěnit šampon a aktivovat důležité látky v něm.


3. Kam se šamponem?

Po důkladném rozčesání a omytí vlasů teplou vodou přichází na řadu šampon, kterého aplikujte přiměrené množství. Množství si vždy přizpůsobte délce a znečištění vlasů.

Pro správné a efektivní mytí je důležité vlasy umýt ve dvou krocích. Prvním umytím, jinak řečeno před-šamponováním, smyjete nečistoty, prach a styling, který se na vlasech přirozeně ulpí. Pomocí před-šamponování připravíte vlasy pro důkladné, hloubkové umytí. Jedině tento postup zaručí stoprocentní výsledek. Šampon vždy vmasírujte do vlasové pokožky, nikoliv do délek. Primárně je třeba umýt nečistoty z pokožky hlavy. Pro očistu vlasových délek bohatě postačí pěna, kterou při mytí smyjete. Pro lepší efekt důkladně vlasy u pokožky hlavy promasírujte, a podpořte tak cirkulaci krve ve vlasové pokožce, která bude prokrvená a svěží. Na závěr můžete vlasy opláchnout studenou vodou, čímž podpoříte jejich lesk. Pozor! Pokud ale trpíte na mastné vlasy poslední dva kroky vynechte. Pokožku příliš nemasírujete a i studené oplachy zcela vypustě – v opačném případě, totiž jen přispějete k zbytečné tvorbě nadbytečného mazu.


Zobrazit video
Pro zobrazení videa přímo na stránce je nutné souhlasit s analytickými cookies.
 Nastavení cookies

(Šampon vždy aplikujeme primárně k vlasové pokožce)


4. Péče – naprosto nepostradatelná součást vašeho rituálu

Jakmile máte vlasy umyté šamponem, přichází na řadu nezbytná část celého procesu – aplikace péče. Péči nesmíte vynechat! Jedině správně zvolená péče pomůže do vlasu dostat podstatné živiny. Péči aplikujte do ručníkem osušených vlasů, zaměřujte se přitom na vlasové délky. Péči můžete nanést pomocí bříšek prstů, kdy máte naprostou kontrolu nad aplikací, nebo si můžete pomoct vhodným kartáčem (tip: Tange Teezer The Wet Detangler),  abyste měli jistotu, že látky budou rovnoměrně rozprostřeny mezi všechny vlasová vlákna. Nechte působit dle návodu a důkladně smyjte.


5. Maska… péče? Jak na pořadí?

Šampon, péče a pak maska? Nebo naopak? Jak to vlastně je? Správné pořadí vždy uvádí výrobce na etiketě. Proto je důležité sledovat, v jakém pořadí se mají produkty u vlasové kosmetiky používat. Pokud používate více řad od jiných značek, je vhodné svůj vlasový rituál prodiskutovat s kadeřníkem.


6. Sušení ručníkem

Přebytečnou vodu z vlasů opatrně vymačkejte do ručníku. Vlasy si můžete dát i na pár minut do turbanu, neměly by ale v něm být déle než je to nutné.


7. Sušení fénem – nezbytnost

A poslední, snad nejčastější hřích, se kterým jsme se setkali, je sušení vlasů jen tak na vzduchu. Ač to zní neuvěřitelně, vlasy je důležité vyfénovat. Pokud chcete vlasy nechat volně uschnout, je důležité minimálně profoukat fénem vlasovou pokožku. Neprosušením může dojít k podráždění pokožky hlavy, které má za příčinu spousty kožních problémů. Pokud budete fénovat i vlasové délky je důležité použít termoochranné přípravky a kulatý foukací kartáč, přes který vlasovou kutikulu vyhladíte a uzavřete. Až úplně suchý vlas je naplno ochráněn před poškozením vnějšími vlivy.


A jak na foukanou přes kartáč? To si ukážeme příště.

Publikováno v Návody

1 komentář u “Jak na správné mytí vlasů

  1. Pingback: Suchý šampon jako první pomoc pro krásné vlasy – Blog | Svět kadeřnictví.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *